ÜNİVERSİTE NASIL KAZANILIR?

ÜNİVERSİTE NASIL KAZANILIR?

Lisedeki çoğu öğrencinin aklındaki “Üniversite nasıl kazanılır?” sorusunu Uzman Psikolojik Danışman Mahmut SARIGÜL cevapladı. İyi okumalar ve iyi çalışmalar.

ÜNİVERSİTEYİ KAZANMAK İÇİN BİR HAYALİNİZ OLACAK

Bir hedef belirleyin!

TYT-AYT gibi öğrencinin hayatını bir bakıma şekillendiren, bu sınavlardan sonraki süreçte çoğunlukla bu yolda gidilen, geçimin, yaşam standartlarının belirlendiği bu dönüm noktalarında öğrenci, bu sınavlara aşılması gereken bir engel gibi bakmamalıdır. Bir yer kazanayım da gerisi ne olursa olsun dememelidir. Yerine göre çok önemli olan bu dönemeçlerde savrulmamak çok önemlidir.

Sınavlara hazırlanan birçok öğrenci, sınavdan elde ettiği başarıya göre eğer istediği bölümü kazanamadıysa tekrar hazırlanmayı göze alamadığı için puanına göre yerleşebildiği bölüme kayıt yaptırmakla karşı karşıya gelebiliyor. Ve bu bölümü istemeyerek te olsa devam ettirip bitirmeye çalışıyor. Sonuç yaptığı işi sevmeden yapan, performansı düşük, ilerisini düşünmeden yoluna devam eden bireyler oluyorlar.

Burada dikkat çekmek istediğimiz nokta şu mesleğin daha iyi olması ya da olmaması değil, kişinin zevkle, isteyerek yaptığı bir iş olmasıdır. Doğal olarak kazanmak tabii ki çok önemli, ama istediği yeri kazanmak çok çok daha önemlidir. İşte bu noktada sınava girecek öğrencilerin dikkatini bir noktaya çekmek istiyorum. Üniversiteye gidecek, bir meslek sahibi olacak öğrenci acaba zihninde gideceği bölümü hayalinde ne kadar yaşayabiliyor. Kendisini, daha kazanmadan o hayalini kurduğu meslekte ne kadar görebiliyor. Burası çok önemli; sınava girecek öğrencinin hayalcilikle kendini avundurmasını değil, bu hayale doğru emin adımlarla yoluna devam etmesini kastediyoruz.

sınav kaygısı sınava odaklanma

Peki Bu Nasıl Olacak, Yani Hayalcilikten Kurtulup Bu Hayalimizi Gerçekleştirmek İçin Neler Yapacağız?

Bizi kendisine doğru çeken bir hayalin gerçekleşmesinde temelde ele alınması gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan birisi, bu hayali gerçekleştirmek için bir çaba harcanmalıdır.  Bu çaba hayal ile doğru orantılı olmak zorundadır. Yani, büyük hedeflere küçük adımlarla gidilmez. Sınavlara kadar olan süre çok iyi hesap edilmelidir. Diğer bir husus ise, bir plan dahilinde yol alınmalıdır. Burada ise, işleri son zamanlara bırakmadan süreyi, çalışılacak dersleri, konuları, çözülecek soru sayılarını vs. bir plana göre yaparak yol alınmalıdır.

Bu noktada önemli olan bir diğer husus ise, çizdiğin yoldan gitmiş biri bulmalıdır. Yani senin hedefini şu an için yaşayan, ya da okuyan birini bulup, onun tecrübelerinden ve desteklerinden yardım alınmalıdır. Bu, hem kazanılacak mesleğin daha iyi tanınması hem de çizilen planda aksaklığa meydan vermeme adına önemli bir adımdır. Son bir husus ta, bu hayali gerçekleştirmek için kaç saat çalışılmalıdır. Doğru orantılı olarak vakti planlamak, bu günün işini yarına bırakmadan, artan bir tempo ile toplamda ne kadar saat çalışılması gerektiği, buna bağlı olarak toplamda ne kadar soru çözülmesi gerektiği, ve bu toplamlara göre günlük, haftalık, aylık ne kadar süre çalışılarak geçirilmesi bu plan içerisinde olmalıdır.

sınava hazırlık

Sonuç Olarak

Hayalin gerçekleşmesi adına atılacak bu adımlar öğrenciyi hayalcilikten kurtarıp hedefine kilitlenmiş, kararlı bir havaya sokacaktır ki, bu aşamadan sonra endişe edilecek bir sıkıntı kalmayacağını düşünüyorum. Hayallerin önünde tabii ki bazı engeller de olacaktır. Bu engellerin aşılması da öğrencinin kendine olan güvenine ve kararlılığına bağlıdır. Yapılan plan ve programların  uygulanmış halinin belli aralıklarla değerlendirilmesi gerekir. Hazırlık sürecinin başlarında olduğumuz bu zamanlarda performans değerlendirmede verim % 50-60’ın altında ise bir uzman ya da eğitim koçundan yardım alınmalıdır. Düşük performansta, ilerisi için biriken konular, daha çok çözülmesi gereken sorular demektir ki bu da ilerleyen zamanlarda hedeften sapmalara ve çalışmadan kopmalara dönüşebilir.

Uzman Psikolojik Danışman Mahmut SARIGÜL

“Üniversite Nasıl Kazanılır?” adlı makalemiz burada son buluyor. Mahmut SARIGÜL’ e teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Eğer YKS sürecinde sınav kaygısını yönetmekte zorluk yaşıyorsanız  ve bu konuda profesyonel destek arıyorsanız Ümraniye psikolog merkezleri arayışınıza uygun olarak bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

YENİ NESİL DANIŞMAN

WhatsApp
💬 WhatsApp
Merhaba . Size nasıl yardımcı olabilirim?
ARAYIN