ERGENLİK PROBLEMLERİ

Ergenlik problemleri konusuna geçmeden önce gelin ergenlik ne imiş onu öğrenelim.

Çocukluk ile yetişkinlik arasında bir geçiş dönemi olarak tanımlanan ergenlik, fizyolojik, psikolojik, sosyal alanlarda büyüme ve olgunlaşmayla ilgili en yoğun değişimleri içeren yaşam dönemlerinden biridir.

Yetişkinliğe ilk adım olan ergenlik dönemi aşamasında, bireyin çocuksu tavırlarının yerini yetişkin tavırlar almaya başlar. Ergenlik döneminde bir grubun parçası olmak, kendini kabul ettirmek bireyler için çok önemlidir.

Ergenlik dönemi 15-25 yaş dilimleri arasında yaşanan bir süreçtir; kız çocuklarında ortalama 10-12, erkek çocuklarında 12-14 yaşları arasında başlar. 

Ergenlik dönemi belirtileri


Ergenlik döneminde birey artık ne çocuktur ne de yetişkindir. Ergenlik döneminde kazanılması gereken en önemli yeti, bireyin ailesinden duygusal olarak bağımsız olması, ayrışıp bireyselleşebilmesi, kendi seçimlerini kendisi yapabilecek hale gelerek bağımsızlığını kazanabilmelidir. 

Ergenlik zamanı içerisindeki gençler fiziksel özelliklerinin değişmesiyle beraber dış görünüşlerine düşkün olurlar hatta ayna ile yatıp kalkabilirler diyebiliriz. Hem duygusal anlamda hem de fiziksel anlamda yaşadıkları değişiklikler onların öfke patlamaları yaşamalarına sebep olabilir. Bazen neye, neden sinir olduğunu kendileri bile anlamakta güçlük çekerler.

Bu dönem aynı zamanda kendi benliğini oluşturma, kimlik kazanma sürecidir. Bu süreçte aileden sevdiği birini, sürekli dinlediği bir sanatçıyı, filmini izlediği bir aktör/aktristi örnek alabilir. Görünüşünü, hareketlerini ona benzetebilir. 

Ergenlik döneminde aileler neye dikkat etmeliler?


Ebeveynler kısıtlamak yerine sınır koymayı tercih edebilirler; çünkü tamamen kısıtlamak onu daha çok sinirlendirecek ve aksini yapmaya itecektir. “Akşam dışarı çıkmak yasak” yerine“yemek saatinde evde ol” demek daha doğru olur.

Ani kilo vermeler ya da almalar, alkol/madde bağımlılığı, şiddete meyillilik, arkadaş grubunu değiştirme gibi durumlar ebeveynler için bir uyarı olabilir.

Ergenlik dönemi sürecinde bu tür sorunlar yaşandığında mutlaka önce bir psikolog gerekmesi durumunda da psikiyatr ile görüşülebilir.

Ebeveynler yaşadıkları kaygıları çocuklara yansıtmamalılar. Onlarla iletişim kurarken çatışarak değil ortak noktada uzlaşarak halletmelidir. Diğer türlü bir yaklaşım aranızdaki iletişimi zedeleyebilir.

 

Ergenlik dönemi eğer çatışmalı, gergin ve sorunlu davranış problemleriyle geçiyorsa mutlaka bir psikologdan destek alın. Ergenlik problemleri konusunda biz YENİ NESİL DANIŞMAN olarak elimizden gelenin fazlasını yapmaya hazırız. Ön görüşme ÜCRETSİZDİR. Bizimle iletişime geçebilirsiniz.