PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK
Psikolojik danışmanlık, bir kişinin psikolojik sorunlarını çözmek veya kişisel ve profesyonel hayatındaki hedeflerine ulaşmak için bir danışmanla çalışmasıdır. Bu süreçte, danışanlar bir danışmana kendileri, duygusal, düşünsel veya davranışsal sorunlarını anlatırlar ve danışmanlar da onlara yardımcı olmak için farklı teknikler ve yaklaşımlar kullanır.
Psikolojik danışmanlık, kişinin hayatında farklı türde sorunlarla başa çıkmak için güçlendirici bir yol olabilir. Örneğin, stres, endişe, depresyon, ilişki sorunları, karar verme sorunları gibi sorunlarla başa çıkmak için kullanılabilir.
Psikolojik danışmanlık, profesyonel, güvenli ve gizli bir ortamda gerçekleştirilir ve danışanların rahat ve güvende hissetmelerine yardımcı olur. Danışmanlık süreci, kişinin ihtiyaçlarına ve hedeflerine uygun olarak belirlenir ve danışanlar, danışmanlarıyla birlikte kendilerine ulaşmak için yapabilecekleri adımları belirlerler.
Yeni Nesil Danışmanlık olarak sizlere merkezimizde psikolojik destek sunuyoruz. Siz de bizimle tanışmak için merkezimize gelip ön bilgi alabilir veya randevu alarak danışmanlık sürecine adım atabilirsiniz.
GENÇ-YETİŞKİN Danışmanlığı
HANGİ DURUMLARDA PSİKOLOJİK DANIŞMANA GİDİLMELİDİR?
- Sınavlar ve notlar ile problemi olanlar ya da akademik uyarı almış öğrenciler,
- Günlük aktivite ve yükümlülüklerinizi yerine getiremediğinizde,
- Kendi kendinize yardım etmek istediğiniz halde artık çaresiz hissediyorsanız,
- İş yerinde veya özel hayatınızda sürekli kaygılı ve tükenmiş hissediyorsanız,
- İçinde bulunduğunuz sıkıntılı durumu çözmek için alkol veya uyuşturuculara yöneldiyseniz,
- Dört haftayı aşkın şekilde korku, endişe veya depresyon yaşıyorsanız,
- Uzun süreli olarak sosyal ilişkilerinizi terk ettiyseniz,
- Aile, iş veya diğer sosyal ortamlarda sürekli yıkıcı çatışmalar yaşıyor ve öfkeleniyorsanız
- Fiziksel bir sorun olmamasına rağmen uzun süreli ağrı, sürekli halsizlik, uyku bozuklukları, cinsel isteksizlik gibi sorunlar yaşıyorsanız bir ruh sağlığı uzmanına derhal başvurmanızda fayda vardır.
PSİKOLOĞA MI PSİKİYATRİSTE Mİ GİTMELİYİM?
Psikiyatristler, tıp eğitimi almış ve uzmanlıklarını psikiyatri alanında yapmış tıp doktorlarıdır.
Psikologlar, lisans eğitimlerini psikoloji alanında yapmışlardır. Uzman Psikologlar ise psikoloji lisans eğitimlerinin ardından uzmanlıklarını yine psikoloji alanında tamamlamış kişilerdir.
Psikiyatristler, insan fizyolojisine daha hâkim olurlar. Bu nedenle sorunlara medikal çözümler üretmeyi tercih ederler. Başka bir deyişle ilaç ile tedavi yöntemini uygularlar.
Psikologlar ise insanın ruhsal, düşünsel ve davranışsal durumlarına daha çok hâkim olurlar. Bu nedenle medikal tedaviden ziyade ruhsal, davranışsal ve düşünsel çözümler üretirler.
Psikiyatrist görüşmeleri genellikle 15-30 dakika arasında değişirken, psikolog görüşmeleri 45-50 dakika sürmektedir. Eğer doğru kişilere başvurmuşsanız, her iki meslek grubu da sorunlarınızın çözümüne yönelik hareket edecektir.
Bizim tavsiyemiz, öncelikle bir psikolog ile detaylı bir ön görüşme yapmanız ve tedavi şeklinizi buna göre belirlemeniz olacaktır. Böylelikle şikayetinize göre ilaç kullanmanızı gerektirmeyen bir durum söz konusuysa, psikoterapi sürecine başlayabilirsiniz. İlaç gerektiren bir durum söz konusu ise psikoloğunuz sizi güvenilir bir psikiyatriste yönlendirebilir. Bazı bozukluklarda ise en iyi tedavi şekli, ilaç tedavisi ile psikoterapiyi birlikte yürütmektir. Tüm bu yönlendirmeler, alanında uzman bir psikolog ile detaylı bir ilk görüşme sonrasında şekillenebilir ve böylelikle kendinize uygun olan en sağlıklı yolu tercih etmiş olursunuz.