Okula Kolay Uyum Sağlama

OKULA KOLAY UYUM SAĞLAMA


Okula kolay uyum sağlama ve kolay bir başlangıç için uzman psikolojik danışman Mahmut Sarıgül tarafından hazırlanan makaleyi sizlere sunduk. İyi okumalar dileriz…


Okul Başladı

Yaşanan pandemi sürecinde evde kalmaya alışan çocuklarımız için yeniden okul ortamı, arkadaşları, ödevler, sorumluluklar, sınavlar için yeni bir maraton başladı.

Bu başlangıç diğer başlangıçlardan bir hayli farklı olacak. Kimi öğrenciler daha 1. sınıfı tamamlayamadan 3. sınıfta kendini buldu. Okuma yazma alışkanlıklarını diğer yıllardaki öğrenciler gibi tam oturmadan yeni bir öğretim yılına başlangıç yaptılar. Bu başlangıç öğrenciler için hem heyecan verici hem de kaygı durumunu artırıcı olabilir.

Bir yandan ilk defa 1. sınıfa başlayan öğrencilerde zihinsel ve ruhsal okul olgunluk seviyeleri kesintiler nedeniyle bazı güçlükler ile birlikte okula başlandı. Bu süreçte 1. sınıftan 12. sınıfa kadar her sınıf düzeyinde çocuğun uyum sürecinde desteğe her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğu gerçek. Eğitim hayatının en zorlu dönemi olarak 1. sınıfı ele alacak olursak konuya daha hassasiyetle yaklaşmak gerekiyor. Bu dönemde atılacak her adım çocuğun eğitim hayatında olumlu olumsuz yol almasına neden olabilir. Velilere düşen görev çocuklarına sevgi ve şefkatle yaklaşmak, okulunu, öğretmenini sevdirecek bir üslup içinde hareket etmesidir.

Velilere Düşen Görev

Okula yeni başlayan çocuklarımız için onların eğitim hayatını kolaylaştıracak, sorunları en aza indirecek aşağıdaki konulara veliler büyük bir duyarlılıkla yaklaşmalıdırlar.

  • Okula gitmek istemeyen çocuğu zorlamadan anlamaya çalışmak, okulla, arkadaşlarıyla, öğretmeniyle ilgili düşüncelerini ifade etmesi için konuşmaya teşvik etmek
  • Okulu, öğretmenini, arkadaşlarını öven konuşmalar yapmak
  • İlk zamanlarda ihtiyaç olursa destek için yanında beraber okula gidip gelmek
  • Çocuk okuldan geldiğinde onu zorlamadan spontan olarak anlatacağı duygu düşüncelerini göz göze olacak şekilde dinlemek ve konuşmasına fırsat vermek, dinlenildiğini değer verildiğini hissettirmek
  • Çocuğun okuldan getirdiği sorunları tam anlamaya çalışmak ve çocuğun yanında okul, öğretmen hakkında olumsuz hiçbir şey söylemeden ilgileneceğinizi söylemek. Daha sonra ilgili birimle (okul/öğretmen) konuyu paylaşmak.
  • Asla okul ve öğretmen hakkında çocuğun yanında olumsuz eleştirilerde bulunmamak, aksine teşvik edici, telkinlerde bulunmak
  • Öğretmenin anlatacaklarını çocuğa önceden anlatmak ya da o öyle değil böyle olmalı şeklinde öğretmenin anlattıklarına müdahale etmek
  • Çocuk ödevler yaparken tabii ki hataları yanlışları eksiklikleri olabilir. Bu olmamış bunların hepsini sil yeniden yaz gibi bir yaklaşıma asla girmemek. Bu bitmeyen ödevlere ve çocuğun şevkinin kırılmasına neden olabilir.
  • Yaptığı çalışmaları özendirici üslup içinde olmak, onun yerine ödevlerini yapmamak.
  • Dinlenmesine, eğlenmesine fırsat vererek ödevlerle çocuğu boğmamak.
  • Her insanın olduğu gibi çocukların hayatında da önemli bir yer eden dijital aletlerin (telefon,tablet,bilgisayar) kullanımı aile içinde konuşularak kararlaştırılmalı, belli sınırlar getirilerek ve bu sınırlara azami derecede uyularak kullanımını sağlamak.
  • Uyku ve yemek düzenini okul saatlerine ve çocuğun ihtiyacına göre ayarlamak
  • Baş edilemeyen sorunlarla karşılaşıldığında sorunun daha da büyümemesi için ilgili yerlerden, okul, öğretmen, okul rehberlik servisi ya da bir uzmandan yardım ve destek almak çocukların ve velilerin işlerini daha da kolaylaştıracaktır.

Uzman Psikolojik Danışman Mahmut SARIGÜL

Okula kolay uyum sağlama ve kolay bir başlangıç yapma konusu şimdilik bu kadar. Uzman Psikolojik Danışman Mahmut Sarıgül’e teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Bu konu ile ilgili “Kitap Okumanın Sınavlara Etkisi” makalemizi okuyabilirsiniz.

YENİ NESİL DANIŞMAN

eyüpsultan psikolog bilgi al
online psikolog
eyüpsultan psikolog randevu al
WhatsApp
💬 WhatsApp
Merhaba . Size nasıl yardımcı olabilirim?
ARAYIN