Meslek Seçiminin Önemi
“Meslek seçiminin önemi” konusu birçok kişinin zorluk çektiği bir başlıktır. Üniversite giriş sınavları bitti. Uzun bir maraton olan hazırlık süresi yerini ödül almaya bıraktı. 3 milyondan fazla adayın YKS’ye başvurduğunu görüyoruz. Gönül ister ki her aday istediği yere girebilsin. Ama bu durum mevcut kontenjanlara göre mümkün olmayabiliyor. Ben burada üniversiteye girişten öte hangi bölüme hangi mesleğe giriş yapıyoruz bu konu üzerinde durmak istiyorum. Ülkemizde üniversite okumak tabii ki çok önemli. Ama bunun üzerinde yeterince durulmuyor kanaatindeyim.
Üniversite okuyayım da hangi bölüm olursa olsun, ya da bir yere gireyim de mantığında olan öğrenci sayımız hiçte az değil. Üniversite sınavlarına giren öğrencilerin yaklaşık %15-20 si halen bir yüksek öğretimde okuduğu halde tekrar sınava girip çoğunlukla bölümünü değiştirmek isteyen öğrencilerden oluşuyor. Bu rakam küçümsenmeyecek bir rakam. Çoğunluğu 1.-2. Sınıf olmak üzere, 3. Sınıfta hatta 4. Sınıfta bölüm değiştiren öğrencilerle çok karşılaştım. Acaba bu neden kaynaklanıyor. Bu aynı zaman da üniversiteye ilk defa girecek adaylar içinde büyük bir engel. Normalde yeni adayların girmesi gereken % 10-15 lik kontenjana üniversitede okuyan adaylar tekrardan girebiliyorlar.
Mesleğinizi İyi Seçin
Yukarıda üzerinde durmaya çalıştığımız durumun ana sebebi, öğrencinin bölümünü, mesleğini iyi seçememiş olmasıdır. Meslek seçimi; bir kişinin genellikle ölene kadar üzerinden çıkartamadığı bir elbise gibidir. Meslek sahibi olmak çok önemlidir, ama her şeyi ile kişiye uyan bir meslek olması çok çok daha önemlidir. Toplumumuzda, mesleği ile uyuşmayan, zoraki yaptığı, mutlu olmadığı bir işte çalışan insanımız maalesef çok fazla. Bunun yanında bir üniversite bitirmiş olduğu halde, buradan bir meslek elbisesi giymiş olmasına rağmen bu elbiseyi giymeyen insanımız da az değil. Yani sahip olduğu, öğrenimini gördüğü mesleği değil de başka bir iş ile uğraşan insanlarımız da çok.
Kendisine uymayan bir meslekte çalışanlarla, sahip olduğu meslekle iştigal etmeyen insanlarımızın çokluğu, üniversite sınavlarından sonra yapılan tercih sıralamasının yeterince irdelenmeden, araştırılmadan yapıldığını ortaya koyuyor. Tercih dönemlerinde üniversite adayları kendilerine göre bir liste oluştururlar. Bu liste oluşurken şu durumun asla gözden düşürülmemesi gerekiyor.
Yukarıda da ifade etmeye çalıştığımız husus, meslek seçiminin oldubittiye getirilmeden, sizi, giydiğiniz zaman mutlu edecek, kalıbı bedeninize uyan, renk, model olarak ta tam istediğiniz gibi bir elbiseyi seçiyor olmanız. Burada ifade ettiğimiz kalıp, beden, renk, model kavramları tabiî ki maddi anlamda değil manevi anlamda ele alınmalıdır. Her mesleğin kendine göre belirlenmiş şartları ve kuralları vardır. Bunun yanın da da her insanın da kişilik, karakter, yetenek, ilgi gibi o kişiyi ifade eden özellikleri vardır. Benim belirtmek istediğim husus ta tam da size uyan eşleştirmeyi yapmanızdır.
Meslek Seçiminde Sonuç Olarak
Bölüm değiştiren ya da başka meslek ile meşgul olan insanlarımızda öne çıkan durum, bu eşleştirmenin iyi olmadığı yönündedir. Düşünün, sizi sıkan, dar bir elbise ya da rengi, modeli uçuk kaçık, kolları sarkık bir elbise ile dolaştığınızı. İçinde mutlu, verimli olabilir misiniz. Bu sadece bedeninizi örter. Ömür boyu bu elbise ile dolaşmak insanda verimsizlik, stres, bıkkınlık ve daha birçok sıkıntılı durum oluşturabilir. Tercih listesi oluştururken nelere dikkat edilmesi gerekiyor, benim bedenime uyan elbiseyi nasıl bulabilirim? sorularına cevap bulmak için öncelikli olarak “siz kimsiniz?” sorusuna cevap aramalısınız. Burada siz kimsiniz sorusunda , ilgi, yetenek, kişilik, karakter , vizyon, hayaller vb. özelliklerinizi bilmeniz gerekiyor.
Meslekler hakkında da kulaktan duyma değil bizzat araştırarak gerekirse o mesleği yapan insanlarla görüşerek, mesleğin özelliklerini yerinde öğrenerek liste hazırlamak gerekiyor.
Psikolojik Dan. & Hipnoterapist Mahmut SARIGÜL
“Meslek Seçiminin Önemi” adlı makalemiz burada son buluyor. Mahmut SARIGÜL’e teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Bu konu ile ilgili “Sınav Stresi Yönetimi” adlı makalemizi okumak için tıklayınız.
Taşdelen psikolog ihtiyaçlarınız için randevu alabilirsiniz.
YENİ NESİL DANIŞMAN