İçindekiler
Motivasyon kazanma gibi sorunlarınız var ise bazı motivasyon tuzakları sizin işinize yarayabilir. Sınav motivasyonu nasıl arttırılır ? diye düşünüyorsanız Uzman Psikolojik Danışman & Hipnoterapist Mahmut Sarıgül tarafından verilen motivasyon tuzakları…
SINAV MOTİVASYONU NASIL ARTTIRILIR?
LGS ya da üniversite hazırlık sınavları uzun soluklu bir mücadeledir. Bu nedenle sabırlı olmak ve belli bir tempoda çalışmaları sürdürmek çok önemlidir.
Sınav hazırlık dönemi bir nevi maraton koşusuna benzer. Atletler yarışmaya başladıktan sonra uzun bir süre birbirlerini tartarak yarışmayı sürdürürler. Yarışmanın artık son kısımlarına geldiklerinde tempolarını artırarak hedefe ulaşmaya çalışırlar. Yarışmanın ilk aşamalarında hızlı bir tempoyla başlayan sporcular ilerleyen durumlarda tempoda yavaşlamaya başlayabilirler. Bu durum ise onların yarışmadan kopmalarına neden olabilir.
Sınavlara hazırlık çalışmalarında da öğrenciler çok hızlı bir şekilde belli dönemlerde büyük çaba harcayabilirler. Ve bu çabanın sonunda sonuçlarında daha iyi gelmesini bekleyebilirler. Bu durum sonuçları kısmen daha iyi yapsa da genel olarak sınavlara kadar bu yüksek sonuçları sürdürmeleri zor olur. Sınavlarda çok iyi yapan öğrencilerin ortak özelliklerinden biri de çalışmalarını belli bir tempoda sürdürebilmeleridir. Yapmış oldukları ders çalışma planlarına büyük bir oranda sadık kalarak yorgunluğu da en aza indirerek hedeflerine kilitlenmeleridir.
Hızlı Çalışma Temposuna Ayak Uydurma
Bazen belli bir dönem çok hızlı çalışma temposuna giren öğrenciler sonuçların da istedikleri gibi gelmediğini, bu kadar çalışmaya bu sonuçlar olmamalı düşüncesiyle ümitsizliğe düşüp kendilerine olan güveni azaltabiliyorlar. Bu durumda da çalışmalardan soğumalar, isteksizlikler ortaya çıkabiliyor. Bu duygu ve düşüncelere giren öğrenciler kendilerini toparlamakta zorluk yaşayabiliyor. “Çalışıyorum, çalışıyorum yine olmuyor” duygusunu yaşamamak için geriye dönüp bakıldığında kendisini tatmin eden bir çalışmayı öğrenci görürse sonuçtan da bence çok korkmamalıdır. Hakkını verdiği çalışmanın ödülünü alacağından da şüphesi olmasın.
Çalışmalardan soğumanın, isteksizliklerin önüne geçilebilmesinin ilk şartı, bu hazırlık sürecinin uzun soluklu bir çalışmayı ve bunun da belli bir disiplin ve özveri ile yürütülmesi gerektiğinin bilincinde olmalarıdır. Buna bağlı olarak zaman planlamasını çok iyi yaparak bu plana olabildiği kadar sadık kalmalarıdır. Sınav motivasyonu nasıl arttırılır sorunuza cevap vermeye devam ediyoruz. Diğer hususumuz ise zaman planlaması ve yönetimidir.
Zaman Planlaması
Zaman planlaması da üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Bu konuyu tek başına ayrı bir yazıda ele almaya çalışacağım. Öncelikli olarak sınava hazırlanan her öğrenci günlük, haftalık, aylık belli çalışma hedeflerini gözden geçirmeli. Örneğin her öğrenciye tavsiye ettiğimiz matematikten 20 problem, Türkçeden de 20 paragraf sorusunu çözmeyi günlük planına almışsa bunu her halükarda yerine getirmelidir. Aksayan gün olursa da bunu en kısa zamanda telafi etmelidir. Bu tür alışkanlıklar hedefe ulaşmayı daha olanaklı hale getirir.
Hızlı sonuç almak istenen bir durum olsa da bu süreçte etkisi hemen ortaya çıkan bir durum değildir. Sabır, güven, disiplin içinde ancak güzel sonuçlara ulaşmak mümkündür.
KENDİLERİNE GÜVENİ KAYBEDERLER
Sınavlara hazırlanan öğrencilerde olması gereken en önemli duygu kendilerine olan güvendir. Yani bu hazırlık sürecinin hakkını tam vererek, bütün zorlukları aşarak hedeflerine ulaşabileceklerini kabullenmeleridir. Bu zorlu yolda yeteneklerine, imkânlarına ve çabalarına saygı duyarak disiplinden kopmadan çalışmalarını sürdürebilmeleridir. Sınavlara hazırlık süreci kimi zaman öğrenciyi zorlayabilir ve beklediği sonuçların onu tatmin etmediğini düşünebilir. Bu durum öğrencide yılgınlığa, utançlığa yol açabilir. Eğer daha önünde uzun bir zaman olduğunu ve bunun üstesinden gelebileceğine olan inancını kaybetmemiş ise inanç ve inatla çalışmalarına devam etmelidir.
Ben sınavlara hazırlık sürecini bir açıdan yemek pişirmeye benzetirim. Lezzetli güzel bir yemeğin olması da sabır ve disipline bağlıdır. Yemek için malzemeler belli bir sıra ve kıvama göre konulur. Bütün malzemeler kazana konulduktan sonra ise belli bir ısı ve zamana ihtiyaç vardır. Kazanın altını çok açıp kısa zamanda pişsin demek, ya da yetersiz ısıda bırakmak, ya da uzun süre ocakta tutmak yemeği yenilmeyecek dereceye getirebilir. Bu durumda ya yemek yakılır, ya da tam pişmeden ocaktan indirilir. Yemek lezzetli ve yenilebilir olmaktan çıkmıştır demektir.
Bu yemek nasıl olmamışsa sınavlara hazırlanan öğrencilerde konuları planlanan sürede bitirmeli ve yemeğin pişmesi için gereken belli bir ısı ve zamana göre de konu tekrarları mahiyetinde yine bir disiplin içinde günlük soru çözüm hedeflerini yerine getirmeleri gerekmektedir. Yemekte olduğu gibi gerekli malzemeler kazana konmadan, ders çalışırken de konuları bitirmeden kendine güven kaybı yaşanmasını doğru bulmuyorum. Kendine güveni olmayan öğrenciler ders çalışmayı gözlerinde büyütürler. Her fırsatta kaçamak ararlar. Ders çalışmak çok zor gelir. Bu duygu ve düşünceler içinde olan öğrencinin ders verimi de düşer. Bu duygularla devam edildiği sürece de sonuçlar beklendiği gibi olmayabilir.
Sonuç Olarak
Özellikle daha çalışmaların başlarında olduğumuz bu aylarda kendine güvensizlik duygusundan bir an önce kurtulmalı ve çalışmalar tekrar gözden geçirilerek bir plan ve disipline oturtulmalıdır. Eğer öğrenci bu duyguları aşmakta zorlanıyor ise de bir uzmandan yardım alma yolu denenmelidir. Uzun bir süre beklediği sonuçları alamayan bir öğrenci çalışmalarını aksatmadan sürdürebilirse belli bir dönemden sonra istediği sonuçları alabildiğini görebileceğine inanıyorum. Tıpkı kısık bir ateşte yemeğin lezzete ve kıvama gelmesi gibi öğrencide o ana kadar öğrendiği tüm bilgilerin kendisini daha iyi bir noktaya taşıdığını görecektir.
Mahmut Sarıgül
Uzman psikolojik danışman & Hipnoterapist
Motivasyon tuzakları adlı makalemizden şimdilik bu kadar herkese iyi çalışmalar dileriz.