İçindekiler
Sınavlar niçin var? Sınavlar ne işe yarar? Sınavlar ne anlama geliyor? diye hiç düşündünüz mü?
Yıl Boyunca Neden Öğreniyoruz?
- Öğrenme, hayatımızı daha kaliteli geçirmeye yardım eden , toplumda bir statü elde edebilmemizi sağlayan ve ekonomik hayatımıza da etki eden bir süreçtir.
- Öğrenilenler kişinin bilgi birikimini oluştururken, öğrendiklerimizi belli bir amaca yönelik kullanmamızda performansı ortaya koyar.
- Yani aslında sınavların amacı öğrencilerin performansını açığa çıkarmaktır. Sınavlar sadece birer araçtır. Unutmayın, Sınavlar asla nihai amaç değildir!
LGS BENİM KADERİM, TYT’DEN KÖTÜ ALMAK BENİM SONUM.., AYT’DEN DÜŞÜK PUAN ALIRSAM BEN BİTERİM… gibi cümleler kurmak sınavları hayattaki tek amacımız haline getirir. Sonra o sınavlar büyür büyür ve kocaman bir kaygıya dönüşür. Yüksek düzeydeki kaygı ve stres sınav sürecinde öğrencinin en büyük düşmanıdır!
Peki başarılı olmak için hiç kaygı yaşamamak mı gerekir?
Elbette ki hayır. Belli bir seviyeye kadar kaygı, gerekli ve faydalıdır. Dikkatimizi toplamamızı sağlar, öğrenme isteğimizi arttırır, zamanı iyi kullanma becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.
Zararlı olan, yüksek düzeyde yaşanan kaygıdır. Yüksek düzeyde yaşanan kaygı; bilgilerin hatırlanmasını zorlaştırmakta, motivasyonu düşürmekte ve stres düzeyini arttırarak panik yaşanmasına neden olmaktadır.
Sınav stresinizi düşürmek için “Sınav Stresi Yönetimi” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.
Bunu şöyle düşünebilirsiniz:
Kaygının hiç olmaması ya da çok düşük düzeyde olması beyninizi ve haliyle bedeninizi uyarmaya yeterli olmaz. Bu şekilde göreve başlamadan önce kendinizi uykuya dalarken bulabilirsiniz. Neden tam da ders çalışmaya başlarken uykum geliyor sorusunun cevabı burada olabilir.
Kaygının çok yüksek olması da beyninizi fazlaca uyarır. Aşırı uyarılmışlık hali, bedende titreme, huzursuzluk, mide bulantısı gibi tepkilerle kendini göstererek performansınızı sergilemenize engel olur.
Optimum düzeyde kaygı taşımak en idealidir.
PERFORMANSIMI KAYGILARIM YÜZÜNDEN GÖSTEREMİYORUM…
KAYGI DÜZEYİMİ KORUYAMIYORUM…
NE YAPACAĞIMI BİLMİYORUM…
KENDİMİ ÇARESİZ VE KAPANA KISILMIŞ GİBİ HİSSEDİYORUM…
Yeni Nesil Danışmanlık olarak sınav sürecinizde tüm bu kaygılarınızla başa çıkmak için bize başvurabilirsiniz.
Yanınızda olmak için hazırız
Psikolojik Danışman Sebahat Nur Erdem
Umarız “Sınavlar niçin var?” sorusunun cevabını verebilmişizdir, Psikolojik Danışmanımız Sebahat Nur Erdem’e teşekkürlerimizi iletiyoruz…
YENİ NESİL DANIŞMANLIK